7. Lasimaalausten sanoma ei tyhjene

Ristissä on voittosi. Näin vakuuttaa Savitaipaleen kirkon pohjoisen parvi-ikkunan lasimaalauksen otsake. Tämä voittoristi ei ole se ihmisen oma kuorma, johon etelän puoleisen maalauksen risti viittaa, vaan Vapahtajan risti, jolla hän kukisti synnin ja kuoleman vallan.

Maalaus on tullut tutuksi myös seurakunnan diakoniatyön hyväksi painettujen adressien kansikuvana. Aiheensa puolesta se sopiikin hyvin myös tähän käyttöön.

Esitellessään kirkossa vuoden 1939 töitään, Savitaipaleella vuonna 1963 vieraillut taiteilija Ola Forsell kertoi tämän Saavutus-nimisen maalauksen keltaisen värin kuvaavan kirkkautta. Risti on maalauksessa hallitsevan suurikokoinen ja sen keskuksessa on Kristuksen monogrammi. Voiton kruunu ja palmunlehvät ovat niinikään voittaneen Kristuksen tunnuskuvia. Toisen maalauksen evankelistat ovat vaihtuneet Ilmestyskirja kädessä olevaan Johannekseen ja kolmeen enkeliin. Lohikäärme, tuo 'kavala, kauhea', on voitettu ja kahlehdittu.

Yhdessä kotikirkkomme lasimaalaukset muodostavat väkevän ja värikkään saarnan, jonka anti ei monestakaan katselukerrasta tyhjene. Eräs koskettava yksityiskohta maalauksissa ovat niiden vasemmissa alakulmissa olevat tekstit, jotka kertovat maalausten lahjoittajien omistaneen taulut sukunsa äitien Amalia Fagerströmin o.s. Platanin ja Sigrid Fagerströmin o.s. Pesosen muistolle.

Kuva: Johanna Vasara